A/B-testauksella pyritään testaamaan isolla käyttäjämäärällä esim. kotisivujen eri versioita ja mitata, millä yhdistelmällä saadaan aikaan parhaita tuloksia. Tästä lyhyesti artikkelissamme aiheesta.
Älä vaadi vääriä asioita
Näyttääkö käyttöliittymä vaikealta? Onko siinä kohtia, joista koulutuksessa tai käyttöohjeissa on kerrottu "Älä laita tähän mitään" tai "muista käyttää desimaalierottimena pistettä". Törmäsit juuri purkkaratkaisuun!
Purkka-liima-ratkaisut ovat usein sellaisia, että yrityksessä on otettu käyttöön iso (ja kallis) järjestelmä, johon onkin sitten jossain kohtaa haluttu haluamaan ominaisuuksia, joita tulevat käyttämään esim. yrityksen kaikki työntekijät - tai vielä pahempaa - yrityksen asiakkaat.
Oletko nähnyt koskaan varausjärjestelmää, joka tuntuu täysin mahdottomalta käyttää? Tai oletko joutunut merkkaamaan tuntejasi tai matkalaskujasi järjestelmään - ja teet tämän todella harvoin, koska joka kerta kun järjestelmää joudut käyttämään sinulta menee ensin 1-2 tuntia pelkästään järjestelmän käytön opiskelemiseen ja uudelleen täyttämisiin, kun tiedot "mystisesti" katoavat. Jepjep. Näitä riittää.
Miksi esim. varastonhallintasovelluksen pitäisi taipua yhtäkkiä verkkokaupaksi?
En ymmärrä, miksi esim. varastonhallintasovelluksen pitäisi taipua yhtäkkiä verkkokaupaksi? Tai miksi omaisuudenhallintajärjestelmästä tai infran hallintatyökalun pitäisi toimia myös varausjärjestelmänä loppuasiakkaille.Viime aikoina olemme päässeet tutustumaan aiheeseen, kun esimerkiksi venepaikkajärjestelmien puolella halutaan sekä satamien, laiturien ja rantojen 3D-mallit, huoltohistoriat sekä kaikki loppukäyttäjän kannalta tarpeeton.Itse kuvittelisin asiakkaana haluavani tietää (tärkeysjärjestyksessä):
Onko minun veneelleni vapaata ja sopivan kokoista laituripaikkaa vapaana haluamallani alueella
Mitä se maksaa ja voinko maksaa sen just nyt heti?
Mitkä ovat sataman palvelut?
Tsekkaa aiheesta lisää Hämeenlinnan venepaikkaverkkokauppa-artikkelistamme. Mullahan ei tämmöisiä ongelmia veneettömänä miehenä ole, mutta en minä autopaikastakaan halua tietää, miten se on rakennettu ja millaista tekniikkaa lämpötolppa sisältää.Moni tilaaja kuvittelee, että järjestelmien pitää olla yhdestä paikasta hankittuna. Kuvitelma on kuitenkin täysin väärä, suurimmasta osasta järjestelmiä saa nykyisellään vietyä tietoja ulos ja palautettua päivitetyt tiedot takaisin. Suuressa osassa nämä tehdään ns. siirtoajoina. Siirtoajot ovat hyvä tapa viedä tietoa, varsinkin kun se tehdään vain yksisuuntaisesti, näin toimimme aiemmin mm. opiskelija-asuntosäätiöiden varausjärjestelmien kanssa, jolloin aina uuden sopimuksen tultua loimme automaattisesti uuden käyttäjän ja sopimuksen päätyttyä poistimme käyttöoikeudet automaattisesti. Helppoa ja käyttäjäystävällistä. :)
Laskutusta rahoituksella vai ilman?
Isojen kelausten äärellä taas painitaan. Eilen oli hyvä keskustelu Padio Oy:n Jere Vuorion kanssa, aiheena laskurahoitus. Tähän asiaan päästiin teemasta, joka tuntuu nyt toistuvan kaikkien pk-yrittäjien kanssa käydyissä keskusteluissa. Eli kassavirtaongelmat ja kassakriisin välttely.
On ihan hemmetin väärin, että tällaiseen tilanteeseen joudutaan. Sopimukset on tehty, työt on tehty, lasku lähetetty, mutta rahoja ei kuulu. Yleensä syynä tähän ei ole se, etteikö asiakas haluaisi maksaa vaan se, että nämä viivästykset moninkertaistuvat matkalla aina sieltä viimeisimmältä taholta. Jos asiakkaan asiakas ei maksa ajoissa, niin ymmärtäähän sen, että yritykset pyrkivät optimoimaan kassaansa siten, että verot ja palkat saadaan hoidettua.
Miksi yhteiskunta on luonut tällaisen ansan ja mahdollistaa laskurahoitusliiketoiminnan? Miksei niitä laskuja voisi maksaa sopimusten mukaisesti ja järkevässä ajassa? Esim. meidän alalla 90 päivän maksuehto tarkoittaa sitä, että varsinainen työ on tehty joka 4kk ennen kuin rahat tulevat tilille. Välissä on maksettu palkat, alvit ja eläke- yms maksut siitä tehdystä työstä. Ja lyhyemmilläkin maksuehdoilla, esim. 30 päivää + 1-2 viikon myöhässämaksaminenkin on kustannustehokkaassa tekemisessä aika raskasta.
Eli minusta on vähintäänkin reilua, että rahat saadaan tilille eräpäivänä ja toisaalta jos olisi mahdollisuus saada rahat tilille vielä nopeammin, niin alkaahan se kiinnostamaan. Kustannukset näissä palveluissa ovat mielestäni vähintäänkin kohtuulliset, mutta ainoa asia mikä minua koko hommassa arveluttaa on se, miten asiakkaat tähän reagoivat?
Ilkan kanssa kun juteltiin, niin tultiin yhdessä siihen johtopäätökseen, että eihän tähän negatiivisesti voi reagoida, jos kaikki hoitavat tonttinsa, niin kuin on sovittu. Eli tulemme nyt ainakin testaamaan laskurahoitusta yhteistyökumppanimme Talenomin kanssa ja katsotaan miten homma lähtee rullaamaan.
Mikset kehittäisi yhteistyössä?
Videon krediitit kuuluvat Hämeenlinnan kaupungin aktiivisille käyttäjille ja kehittäjille. Olemme vuodesta 2011 alkaen rakentaneet opetussektorille (ja sittemmin myös yritys-/hallintopuolelle) sähköistä työpöytää. Ei siis mitään mitä saisit huonekalukaupasta vaan sellaista pilvityöpöytää, joka yhdistää kaikki käyttämäsi sähköiset palvelut yhden kirjautumisen taakse.
Idea on erittäin yksinkertainen: Kaikki palvelut, joihin sinulla on käyttöoikeus on valittavana omaan räätälöitävissä olevaan näkymään eli työpöytään. Sieltä voi sitten poistaa työkaluja ja niitä voi myös järjestää tarpeen mukaan - ja aina tarvittaessa palata niihin.
Jossain kohdassa käytin tästä vertausta, että tää on vähän niin kuin intranetti, sillä poikkeuksella, että löydät tarvitsemasi palvelut heti. Ajansäästö on merkittävä - ja kun oppitunnin alusta säästyy aikaa säätämiseltä niin jää enemmän aikaa oppimiselle. Se on tärkeintä.
Tämän tuotteen rakentaminen ei ole ollut helppoa - ja lopputulos muistuttaa linkkilistaa, kuten monet usein sanovat. On tarvittu useita ja taas useita uusia versioita, jotta olemme pystyneet vastaamaan käyttäjien tarpeeseen, kuunnelleet useiden satojen eri opettajien ja oppilaiden mielipiteitä ja ottaneet ne huomioon kehityksessä. Olemme lisäksi antaneet käyttäjille täyden vallan päättää, miltä järjestelmä näyttää ja miten se nimetään.
Sittemmin meille on syntynyt kilpailijoita - tai siis oikeammin meille on syntynyt verrokkeja, joita kutsutaan samalla nimellä, mutta joiden kehittämiseen on lähetty ylimalkaisesti juuri sillä "Miten vaikeeta muka tuollainen ruudukko/linkkilista voi olla tehdä". Se on ollut ilmeisen pitkä prosessi ja siitä kunnia ei missään nimessä kuulu meille. Kunnia kuuluu käyttäjille, aktiivisille opettajille ja tvt-asiantuntijoille sekä oppilaille.
Olemme tehneet valtavan pitkään yhteistyötä mm. Kauniaisten Kasavuoren koulun kanssa (täältä kaikki alkoi), Hämeenlinnan kaupungin kanssa (Airo), Kangasalan (Tori) sekä Kuntien Tieran (Edison-oppimisympäristö) kanssa. Ja viimeisimpinä lisäyksinä meillä on Parkano (Kampus) ja Tampere, jolle käyttöönotto on parhaillaan käynnissä. Koko tällä porukalla pitäisikin saada tehtyä entistä enemmän yhteistyötä ja pystyä jakamaan käytäntöjä. Käytäntöjen jakaminen sitten helpottaisi myös muita vastaavia tuotteita kehittäviä tahoja ottamaan huomioon ne hyvät puolet ja ennen kaikkia puutteet ja tarpeet, johon nykyinen toteutus ei vielä vastaa.
Yhdessä tekemiseen onkin jo hyvä alusta olemassa, katso mitä Digikilta tekee. Nykyinen toteutus on tosiaan avointa lähdekoodia ja eri versioita (kuten mm. MPASSid:n demo) on saatavilla suoraan Haltun github-tililtä. Haluamme edistää avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja yhteistyötä, koska en usko, että olemme paras kumppani jokaiselle asiakkaalle, koska hyvät ratkaisut ja toteutukset vaativat kuitenkin parempaa tuntemusta, luottamusta ja rohkeutta.
Jos olet softafirma ja tarvitse jeesiä palvelun pystyttämiseen, niin ota yhteyttä. Ja jos olet nykyinen tai mahdollisesti tuleva palvelun käyttäjä, niin sovitaan tarkempaa esittelyä.
Ostatko tunteja vai osaamista?
Haltusummer: Kesäyrittäjäksi?
Yrittäjäksi?
Oletko jäämässä koulusta kesälomalle ja mielessä yrittäminen? Monena kesänä uutisiin ja paikallisiin facebook-ryhmiin on noussut aktiivisia nuoria, jotka ovat keksineet itselleen hyvän kesätienestin. Tämä on mielestäni yrittäjyyttä parhaimmillaan ja mahtavaa nähdä, että nuoret saavat kotoaan kannustusta.Meille syntyi idea siitä, että haluamme kannustaa tämän tyyppiseen tekemiseen ja tarjoammekin nyt yhdelle tulevalle yrittäjälle - tai kaveriporukalle - nettisivut, tilausjärjestelmän ja esim. instagram-fiidin näyttämisen sivuilla, jotta oman osaamisen esittely ja tilauksen vastaanottaminen olisi mahdollisimman helppoa.Kaikkea me emme kuitenkaan lupaa tehdä, hyvästä työn jäljestä ja mahdollisesta onlinemarkkinoinnista sinun pitää huolehtia itse (tai kaverin kanssa).Jos siis koet, että olet valmis painamaan kesällä hommia ja kokeilemaan yrittäjyyttä, niin laitathan meille hakemusta. Suosittelemme hakemuksen muodoksi videota, jossa esittelet itsesi ja sen mitä ajattelit alkaa tekemään.
Wordpress-/Digiosaajaksi?
Taipuuko tekniikka tahtoosi? Oletko hyvä esim. videoiden, animaatioiden ja hyvä tuottamaan sisältöä? Olisitko kiinnostunut kehittämään verkkosivuja ja niihin liittyvää markkinointia sekä esim. yhdistämään kuvia vaikkapa Twitteristä ja Instagramista sivuston alle?Haluaisitko ympärillesi osaavia IT-alan ammattilaisia, jolta kysyä apua?Tehtäviisi kuuluu ensisijaisesti auttaa valitsemaamme nuorta yrittäjää omien nettisivujensa kanssa. Lisäksi toimenkuvaan voidaan oman osaamisen pohjalta lisätä erilaisia mielenkiintoisia tehtäviä.Tarjoamme sinulle, joka olet kiinnostunut alasta tai mahdollisesti aloittanut alaan liittyviä opintoja paikan kehittyä. Hae rohkeasti mukaan omalla esittelyvideolla.
Kriteerit
Ei koulutusvaatimuksia. Voit hyvin olla esim päättämässä peruskoulua tai lukiossa / ammattikoulussa.Yrittäjäksi aikovan sijainnilla ei ole väliä. Henkilö voi itse päättää yrityksen perustamisesta tai esim. OP-Kevytyrittäjä -palvelun käyttämisestä. Haltu ei vastaa Yrittäjän tuottamista palveluista eikä sopimuksista.IT-/digiosaajaksi valitun tulee pystyä työskentelemään Haltun tiloissa Tampereen keskustassa erityisesti alkuvaiheessa, jotta työjaksosta olisi mahdollisimman paljon hyötyä. Satunnaiset etäpäivät mahdollisia ja niistä sovitaan erikseen.Hakemukset (linkit hakuvideoihin) pyydetään toimitettavan sähköpostilla osoitteeseen haltusummer@haltu.fi
MPASS.id - Miksi kuntia pitäisi kiinnostaa?
Somebotti kerää palautteen taskustasi!
APItalistisika rikastuu toisten avoimuudella!
Tartun nyt uuteen trendiin, joka tuntuu koko ajan vain kasvavan tällä ohjelmistoalalla. Jatkuvasti kuulee enemmän apeista ja rajapinnoista - sekä vastenmielisestä avoimuudesta. Lisäksi näitä on mm. Helsingin kaupunki vienyt törkeästi käytäntöön - ja vielä verorahoilla! Projekteja vaivaa myös aivan törkyinen läpinäkyvyys, jossa melkein kuka vaan voi päästä kärryille, missä mennään ja millaisella laadulla asioita tehdään. Ei kuulosta vanhalta kunnon Länsimetro-projektilta lainkaan - Apotista puhumattakaan! Tämä toiminta onkin alkanut synnyttämään Suomeen ison kasan apitalisteja. Noita sikoja, jotka käyttävät järjestelmää häikäilettömästi omaksi ja toisten eduksi. Olenkin tunnistanut 3 asiaa, joista tällaisen it-alan loisen tunnistaa:
1. Se kyttää sun järjestelmistä saatavaa avointa dataa
Oletko saanut epäilyttäviä puheluja, sähköpostiviestejä tahi twiittejä, joissa tiedustellaan järjestelmistäsi saatavaa avointa dataa ja rajapintoja? Kun olet tuskaillen joutunut myöntämään asian tilan, niin sitten on painostettu dokumentaatiolla ja avoimen lähdekoodin Github-projekteilla? Kuulostaako tutulta? Pitäisi kuulostaa, koska tätä se maailmanmeno nykyään on. Missään ei saa takoa rahaa vain itselleen, vaan aina on joku muu hyötymässä sun suljetusta järjestelmästä ilman niin tuottavia lisenssimaksuja.
2. Se rakentaa sovelluksia toisten keräämien tietojen pohjalle
Kun olet viimeinkin saanut jonkun tolkun omien rajapintojesi hallinnasta, käyttöoikeuksista ja jostain API-avaimista, niin huomaatkin, että tämä peijoona on tehnyt jo sovelluksen, joka käyttää sun dataa. Sitä dataa, minkä olet projektissa kerännyt ja ajatellut panttaavasi maailmanloppuun - vaikka koko homma on kehitetty julkisessa hankinnassa kilpailutetussa projektissa, jonka hinta ylitti markkinahinnan moninkertaisesti. Ihan vaan koska sun yrityksellä sattui olemaan paras osaaminen vuosikymmenten takaa tehdyistä ATK-hankkeista. Apitalisti otti verorahoilla tehdyn projektin hyödyt ja loi siitä jotain entistä parempaa - mobiilisovelluksen tai peräti sellaisen botin feisbuukkiin. Ja nyt tuota tietoa käytetään digitaaliseen liiketoimintaan, tarjousten laskemiseen ja se on visualisoitu niin hienosti, että siitä tämä riistäjä pyytää jopa rahaa.Pahimpia ovat ne yksilöt, jotka yhdistävät tietoa eri lähteistä ja rikastavat sitä - ja samalla toki itseään! Nämä ovat niitä niin kutsuttuja innovaatioita, joita ennen tätä nykyaikaa pystyttiin välttelemään kuin ruttoa.
3. Se tuputtaa sullekin ajatuksiaan
Hännän huipuksi tämä kaveri toimii kuin sanansaattaja ja alkaa pikkuhiljaa syöttämään samoja ajatuksia myös sulle. Se sanoo, että voisitkin itseasiassa saada enemmän liiketoimintaa ja sitoutuneempia asiakkaita, jos vähän nostaisit rajapinnan helmaa ja päästäisit muutkin sinne tutkimaan. Keskusteluissa alkaa nopeasti kuulumaan termit kuten avoin lähdekoodi, REST, GraphQL, JSON, kontribuutio ja yhdessä kehittäminen. Eikä mene aikaakaan kun huomaat olevasi COSS:n jäsen ja vielä maksavasi siitä. Voitaisko me perua tämä internet ja avoimuus?Jos siis haluat tietää lisää näistä pahiksista, niin otappa meihin yhteyttä - kerrotaan lisää tai hommataan sulle kontakti oikeanlaiseen asiantuntijaan. Meiltä saat myös tulkkausapua ja vertaistukea.Voit myös vakoilla tätä toimintaa mm osoitteessa http://apiops.net, apitalisteista esim. Twitterissä turhankin aktiivisesti viestii mm. Jarkko Moilanen https://twitter.com/kyyberi
Video: 3 Helppoa digivinkkiä
Mikki Ylevän video, jossa hän kertoo vastineensa väitteisiin joita mm. Helsingin sanomien 6.6. päivätyssä artikkelissa "Selvitys: Suuri osa pk-yrityksistä on täysin pudonnut digitaalisesta kehityksestä – kuluttajat kulkevat eri suuntaan kuin yritykset"Digitalisaatio ja siihen liittyvät tuskat ovat meille tuttuja ja kuten Mikkikin videolla esittää, niin pienillä asioilla päästään eteenpäin. Ohessa vielä summaus ja pari lisäesimerkkiä/-kommenttia teemaan:
1. Lopeta itsesi huijaaminen
Jos mielessäsi käy ajatus "Ei tuu toimimaan meillä" tai "Emmä tollasta tarvitse, kun mulla on muutenkin hommia" niin olisiko aika katsoa peilin sijasta ikkunasta ulos ja seurata mitä kaikki muut tekevät - Tai vielä parempaa, mitä kaikki muut eivät vielä tee. Kun työkalut on valittu oikein, niin digistä ei tule sinulle taakkaa vaan se nopeuttaa asiakaspalvelua, tuo ajantasaiset tiedot sinun ja asiakkaasi saataville. Digin myötä käykin niin, että asiakkaasi saavat tarvittavan tiedon jo esimerkiksi verkkosivuilta ja pystyvät viemään ostopäätöksensä jo paljon kypsemmäksi, jolloin sinun ei välttämättä tarvitse vastata puhelimeen vain hintakyselyihin ja lähetellä erikseen parempia kuvia.Sinulla on aikaa ja sinun liiketoimintasi ja asiakkaasi (varsinkin tulevat asiakkaasi) etsivät koko ajan verkosta tietoa eri alan toimijoista ja mitä helpommaksi ostaminen tai palvelun hankkiminen tehdään vaikkapa työpäivän aikana tai illalla sohvalta, niin sitä enemmän tulee tulosta!
2. Kokeile
Oletko ihan varma, että facebookit, google-mainonnat ja instagrammit ovat vain tyhjäntoimittajien vouhkaamista? Ootko kokeillut? Esimerkiksi käsityöyrittäjälle facebook ja instagram ovat hyviä kanavia kertomaan osaamisestasi ja työkalut ovatkin sinulla jo mukana. Sen kun kuvaat pienen pätkän, esim ennen ja jälkeen tai mikäli teet jotain erikoista kokoonpanoa, niin tuon työvaiheen kuvaaminen voi osoittaa katsojille, että osaamista löytyy. Samalla näppärä mainostoimisto pystyy auttamaan sinua viemään tuon sisällön myös kotisivuillesi, jolloin sivujen päivittäminen tapahtuukin automaattisesti sitä mukaa, kun napsit kuvia ja hästäkejä instagrammiin!Toinen mitä kannattaa miettiä on ilmaisten työkalujen sähköiset lomakkeet? Keräätkö tietoa paperille ja sitten jossain vaiheessa palaat niihin ja joudut viemään tietoja koneelle? esim. Googlen tai Microsoftin työkaluilla saman asian voisi tehdä niin, että ylimääräiset työvaiheet jäävät pikkuhiljaa pois. Ja voihan olla, että vihaat tuollaisen lomakkeen käyttöä ja se ei vain sovi sinulle, mutta ainakin olet kokeillut!
3. Aloita perusasioista
Kuten Mikkihin videolla totesi. Jos sinulla on nettisivut, niin kerro nyt hyvä ihminen siellä taksasi. Kerro, sitä sun tuote tai palvelut kuluttajalle maksavat. Lisäksi pyri kuvaamaan tuote mahdollisimman hyvin, niin asiakas ottaessaan yhteyttä on jo melko varma siitä, että haluaa juuri sinun palvelujasi. Mitä vähemmän palveluissasi on mystiikkaa, niin sitä varmemmin asiakas tulee juuri sinun luoksesi. Tarkista, että sulta löytyy seuraavat jutut:
- Hyvä tuote / palvelukuvaus, jos sellainen on mahdollista tarjota
- Hinta tai ainakin esimerkkihinta
- Esimerkiksi omakotitalon aidoille on vaikea kertoa tarkkaa hintaa, mutta anna esimerkkihinta tai metrihinta.
- Osta-nappi! Jos sulla on tuotetta hyllyssä ja ei ole mitään syytä miksei asiakas voisi just nyt heti tilata tuotetta, niin laita ne verkkokauppa asiat kuntoon nyt heti!
- Tarjouspyyntölomake! Joka sivulle! Aina kun on tuote, niin siitä pitää pystyä pyytämään tarjous, jos sitä ei voi suoraan ostaa! Tai yhteydenottolomake.
Chatteja ja muita en lähde ehdottelemaan, koska ne eivät välttämättä ole lainkaan sopivia ja järkevä investointi.Meidän osaamiseen kuuluu erilaisten sähköisten työkalujen toteuttaminen, edellä mainittuihin asioihin ei meiltä välttämättä löydy ratkaisua, koska menemme softakehittämisessä vähän syvemmälle. Mutta apua ja neuvoja sekä hyviä suosituksia sitäkin varmemmin! Jos siis aihe kiinnostaa, niin ota meihin yhteyttä tai jätä yhteystietosi, niin jutellaan lisää!