Blogi | Haltu

Otso Kivekäs Haltun toimitusjohtajaksi!

Mistäs ne venepaikat varataan?

Kuntien välinen kehitysyhteistyö on synnyttänyt monia avoimen lähdekoodin tuotteita, joita kunnat ovat omien kumppaniensa kanssa räätälöineet käyttöönsä. Kehittämisen keskiössä on ihannetilanteessa yhteistyö, jota koordinoimalla verorahat menevät tehokkaaseen käyttöön ja palvelut kehittyvät ajanmukaisesti.

Yksi tällainen projekti on Respa/Varaamo-tuotteen päälle rakennettu venepaikkojen varaus- (ja myös MAKSU!)järjestelmä, jota mm. Hämeenlinnan kaupunki käyttää. Keskusteltuani monien potentiaalisten asiakkaiden kanssa, on usein noussut esiin se, että kunnalla/kaupungilla on jo työkalut satamainfran hallintaan. Ja hyvä niin, pitääkin olla!

Tästä kuitenkin käy nopeasti selväksi se, että infranhallintaan tarkoitetut työkalut eivät ole tehty asiakkaita eli kuntalaisia varten. Eikä kyllä oikeastaan myöskään kunnan työntekijöitä - varsinaisen satamatyön ulkopuolelta - varten.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa vapautui paljon venepaikkoja, joihin aiemmin jouduttiin jonottamaan, koska järjestelmä vaati asukkaita aktiviisuutta ja vahvistaa oman varauksensa ja myös maksamaan sen suoraan verkossa. Näin kaikki nukkuvat ja "perintöpaikkaa" pitävät venepaikkojen haltijat tippuivat pois ja paikat vapautuivat niille, jotka paikkaa aidosti tarvitsivat.

Lisäksi järjestelmä hallitsee myös venepaikoille jonottamisen, jolloin jälkeen yksi hallinnollisesti täysin turha käsityö saatiin automatisoitua.

Ylläpidämme ja kehitämme lukuisia julkisen sektorin palvelua helpottavia avoimen lähdekoodin palveluja ja asiakkaitamme ovat mm. Hämeenlinna, Turku, Helsinki, Janakkala, Parkano, Kangasala, Tampere, Lohja, ... Olemme tunnettuja siitä, että ajattelemme asiakkaidemme etua ja kiinnitämme erityistä huomiota palvelujen käyttäjien (esim. kuntalaiset) kokemaan laatuun.

Samalla varausjärjestelmä teknologialla voidaan varata ja maksaa myös julkisia tiloja vaikkapa kirjastoista tai kouluilta. Myös esim. kunnan omistamat mökit voidaan tuoda järjestelmään.

Voimme hoitaa myös järjestelmien pelkän ylläpidon, kuten toimimme mm. Hämeenlinnan kirjastojen tilavarausten kanssa, toimitusprojekti tuli toiselta kumppanilta.

Tsekkaa Hämeenlinnan varausjärjestelmät täältä: https://varaukset.hameenlinna.fi/

Haltulle uusi toimitusjohtaja

Haltun perustajaosakas Mikko Sävilahti jättää toimitusjohtajan tehtävät 1. joulukuuta. Uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Mikki Aalto-Ylevä. Nimityksen taustalla on yhtiön hallituksen ja uuden toimitusjohtajan yhdessä asettamat kasvutavoitteet, joiden saavuttaminen edellyttää tavoitehakuista ja määrätietoista otetta.

"Tunnen markkinan ja Haltun toimintatavat erittäin hyvin ja minulla on jo pitkään ollut hyvä asema tässä työyhteisössä. En voisi kuvitella parempaa lähtökohtaa omalle nimitykselleni", kuvaa Mikki,

Mikko jatkaa Haltun riveissä sekä Haltun että asiakkaiden liiketoimintaa kehittäen. Järjestelyn ansiosta hän voi keskittää oman energiansa puhtaasti sellaisiin asioihin, jotka häntä innostavat ja kiinnostavat.

"Minulla on ilo ja kunnia ojentaa kapula eteenpäin Mikille. Olen toiminut Haltun toimistusjohtajana jo lähes 12 vuoden ajan ja koko ajan ajautunut kauemmaksi siitä, missä olen aidosti paras. Koen, että olen saanut Haltun siihen pisteeseen, kuin omilla johtamisresursseillani on mahdollista ja odotan innolla, että voin vapauttaa enemmän aikaani siihen, että meidän asiakkaamme menestyvät entistä paremmin. Tämä muutos tuntuu ennen kaikkea luonnolliselta seuraavalta askeleelta itselleni ja samalla on mukava antaa tilaa innokkaalle ja erittäin lahjakkaalle uudelle toimarille. Näen, että tässä muutoksessa kyse on uudistumisesta, mutta myös tietyllä tavalla hienolta paluulta entiseen", kertoo Mikko.

Haltun kasvutavoitteet on määritelty tulevalle kolmelle vuodelle. Kehitystä haetaan erityisesti yhtiön käyttökatteeseen mutta myös liikevaihtoon. Henkilökunnan määrää kasvatetaan hyvin maltillisesti ja aikomuksena on pysyä entisessä henkilöstömäärässä myös jatkossa. Yhtiölle ja toimitusjohtajalle asetettujen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää entistä paremman palvelun tuottamista asiakkaille. Olemassaolevien asiakkuuksien säilyttäminen ja pitkäaikaisten kumppanuuksien rakentaminen on edelleen toiminnan ytimessä.

Isojen muutosten nopea toteuttaminen ei ole välttämätöntä sillä erinomaisia tuloksia voidaan saavuttaa tekemällä useita asioita pikkasen paremmin. Muutoksen tarpeellisuutta kuvaa hienosti se, että niin yrityksen johto kuin hallituskin olivat kaikki sitä mieltä, että Mikin nimittäminen toimitusjohtajaksi on erinomainen idea. Nimitysuutiset on otettu vastaan henkilöstön keskuudessa kauttaaltaan positiivisessa valossa.

Työpöytätoteutusten teknisestä ratkaisusta.

Dream-alustaan pohjautuvat työpöytäratkaisut kuten Airo-työpöytä ja Edison-työpöytä tukeutuvat Haltun toteuttamaan ja ylläpitämään Dream-teknologiaan. Työpöydän suhteen on esitetty huolta siitä, että teknologia vanhenee ja se ei ole enää tuettu. 

On totta, että työpöydissä käytetään Angular.js versiota 1.X, jolta loppuu pian yhteisön tuki kokonaan. Tätä kirjastoa ei kuitenkaan käytetä lainkaan taustajärjestelmäpuolella (Backend) vaan ainoastaan käyttöliittymäpuolella selaimessa (Frontend). Käyttöliittymäkerros käyttää taustajärjestelmiä yksityisen käyttöliittymärajapinnan (Private UI API) läpi. Tämä API-kerros on toteutettu REST-teknologialla ja käytettävä teknologia on DRF (Django Rest Framework). 

Tämä API-kerros ja teknologia siitä alaspäin on ajantasaista ja pitkään tuettua teknologiaa (Django 2.X ja Python 3.X), jota päivitetään aina tarpeen mukaan ja jonka tietoturvapäivitykset pidetään palveluissa ajantasalla säännöllisesti. 

Käyttöliittymäkerroksessa käytetty Angular.js on valittu siksi, että se tarjoaa työpöydässä käytettäville laatoille parhaan mahdollisen UI-toteutuksen laattojen siirtelyyn ja asetteluun liittyen sekä kirjasto on erittäin hyvin tuettu kaikilla käytössä olevilla selaimilla sekä päätelaitteilla. Angularia käytetään siis ainoastaan visuaalisten elementtien asetteluun. Minkäänlaista tietoturvariskiä Angularin käyttö tällä tasolla ei aiheuta ja Haltu arvioi jatkuvasti päivitystarvetta suhteessa muuttuviin käyttötapauksiin. 

Dream-alusta on kokonaisuudessaan erittäin helposti laajennettavissa ja alustalla on myös avoimia rajapintoja, jotka on dokumentoitu osoitteessa dreamplatform.fi. Käytännössä kuitenkin ulkoiset palvelut eivät ole käyttäneet näitä rajapintoja, jotka ovat toteutettu myös DRF:lla ja joiden teknologia on ajantasalla. Lisäksi rajapinta toteutus on Backend-tasolla, jolloin mahdolliset uudet toteutukset on helppo toteuttaa ilman vaikutusta käyttöliittymäkerroksiin. 

Lisäksi Dream-alustan arkkitehtuuri on rakennettu sellaiseksi, että asiakaskohtaiset räätälöinnit rakennetaan pääasiassa Dream-alustan päälle ja näin mahdollistetaan uusien asiakaskohtaisten toteutusten rakentaminen ilman muutoksia perusteknologiaan. 

Djangoa kohtaan on myös esitetty huolta sen harvinaisuuden suhteen. Haltun kanta kuitenkin on, että Django on erittäin elinvoimainen ja suosittu teknologia erityisesti nuorten yritysten ja uusien kehittäjien keskuudessa. Lisäksi Django on tosiasiassa yksi suosituimmista web-kehitysalustoista ja sitä tukee, kehittää ja käyttää erittäin isot organisaatiot. Lue lisää: https://steelkiwi.medium.com/django-for-product-development-questions-answers-on-django-in-2019-72eaa8230d6b

Share

Tettiläisen kokemuksia Haltusta

Meillä oli ilo saada nuori, ohjelmoinnista kiinnostunut Reko Valtaoja seuraamme viikoksi tekemään työelämään tutustumisjaksolle. Sen pidemmittä puheitta Rekolta pyydetty kirjoitusta TET-viikon kokemuksista:

Sain hienon mahdollisuuden tutustua softakehitysalaan työelämään tutustumisjaksollani Haltulla. Olen 9. luokalla oleva kangasalalainen. Harrastan käyrätorven soittoa ja koodausta (itsekseni). Erityisesti tietotekniikka ja koodaus on aina kiinnostanut, ja olen käynyt koodauskursseilla, joissa on käyty koodauksen perusteita ja tutustuttu erilaisiin ympäristöihin. Haaveammattini on sovellus-/pelikoodaus.

Tilaisuus TET-jakson suorittamiseen avautui jo 8. luokan keväällä, mutta sitten tulikin korona-aalto ja kaikki peruttiin. Tänä syksynä kuitenkin kun lukuvuosi alkoi ja syksyllä oli uusi TET-jakso, niin asia otettiin uudestaan esille.

Ensimmäisenä päivänä tietysti vähän jännitti ja olin epävarma vähän kaikessa, mutta haltulaiset opastivat hyvin ja olivat avuliaita ja ystävällisiä, ja sain paljon tekemistä. Alussa minulle annettiin tehtäväksi tutustua heidän toteuttamaansa sovellukseen, Harrastuspassiin. Minun piti etsiä siitä asioita, joita voisi parantaa. Löysinkin lopulta muutaman, Ja tämän jälkeen sain korjata ne yhdessä muutaman haltulaisen avulla. Seuraavina päivinä jatkettiin siitä, mihin eilen jäätiin. Mielenkiintoista tekemistä oli aina! Kun nämä taskit saatiin hoidettua, loppuviikon tein omaa, yksinkertaista bmi-laskurisovellusta, jonka sainkin tehtyä valmiiksi ennen viikon päättymistä.

Opin paljon erilaisia asioita TET-viikon aikana. Työt olivat aika lailla sellaisia, mitä olin etukäteen kuvitellut ja mitä voisin tehdä isona, ja pidin niistä valtavasti. Kunpa kaikki työt olisivat noin mukavia!

Haluaisin välittää valtavat kiitokset Haltulle ja kaikille sen työntekijöille, jotka olivat viikossa mukana. Kaikki ottivat minut hyvin vastaan ja olivat muutenkin ystävällisiä. Ilman heitä kaikkia ei tuo viikko olisi onnistunut! Lisäksi Haltulla on mahtavat työtilat ja kaikki vaikuttivat tyytyväisiltä.

Reko Valtaoja

Ja todellakin tyytyväisiä olimme, heti jakson päätteeksi alettiin keskustelemaan jo kesätöistä! Yrittäjänä on mahtava päästä osaksi tämänkaltaisia mahdollisuuksia ja tarjota aidosti kokemuksia nuorille alasta kiinnostuneille. 

Share

Löytyykö äppisi Huaweista?

Long story short: Trump ja Kauppasaarto --> uusissa Huawein malleissa ei ole enää Googlen ydinpalveluja (Google Mobile Services, jatkossa GMS) käytössä, ei vaikuta vanhempiin malleihin, kuten esim. Huawei P10, P20, P30, mutta esim. P40 ja P40 Pro eivät sisällä Googlen ydinpalveluja.

Eikö kosketa sinua käyttäjänä tai sovelluksentekijänä?

Kokeillaas toista lähestymistapaa:

Puhelimestasi ei löydy enää Google Play -kauppaa!

Eikä Youtubea. Eikä Gmail-sovellusta!

Alkoiko jo kiinnostamaan?

Eli jos sinulla softan tekijänä tai julkaisijana, startuppina tai yrityksenä on Android-sovellus, niin jatkossa se on ladattava saataville myös Huawei AppGalleryyn, jotta se olisi suoraan ladattavissa Huawein puhelimiin. AppGallery on siis kuten Play-kauppa nykyisissä Android-puhelimissa (tai AppStore Apple-laitteissa.)

Tämän lisäksi tulee huomioida muutamia asioita kehityksessä:

  • Sovellus kannattaa alusta lähtien suunnitella siten, että se on ladattavissa sekä Huawein että Googlen kauppaan. Tämä koskee mm. seuraavia toiminnallisuuksia:

    • Push-notifikaatiot: Jos käytät Googlen Push -palvelua, niin Push-viestit eivät tule perille Huaweissa olevaan sovellukseen.

      • Ratkaisu: Toteuta erillinen Huawei variantti sovelluksesta ja käytä siinä Huawein omaa Push-palvelua. 

      • Tämän puutteen ratkaisu ei ole mikään iso homma ja kannattaa myös miettiä, että voiko sovellusta julkaista AppGalleryyn ilman toimivia Push-ilmoituksia, koska moni käyttäjä voi olla tilanteeseen tyytyväisempi kuin sovelluksen täydelliseen puuttumiseen.

    • In-App -Maksutoiminnallisuudet

    • Kartat sovelluksissa

      • Google Mapsista on luovuttava, mutta rehellisesti sanottuna, on olemassa paljon kauniimpiakin toteutuksia, joita voisi käyttää sekä Google että Huawei -versioissa.

        • Esim. Here Maps -SDK:ta voisi ymmärtääkseni käyttää molemmilla alustoilla ja välttää kahden eri version välillä kikkailua.

      • Huaweilta toki löytyy tähänkin oma karttatoteutus, johon siirtyminen on erittäin suoraviivaista: https://developer.huawei.com/consumer/en/doc/development/HMS-Guides/hms-map-migrate

      • Lisäksi itselleni vieraampi https://www.mapbox.com/ pitäisi olla hyvä ratkaisu tarjoilemaan kartat alustariippumattomammin.

Nopea summaukseni onkin, dokumentaatioita tutkittuani, että teknisesti kyseessä ei ole valtava ponnistus seuraavista syistä:

  • Googlen ja Huawein -palvelujen tekniset toteutukset ovat koodin näkökulmasta lähes identtiset, joten erillinen "variantti" on helppo toteuttaa.

  • Voi johtaa hyvään sekä kehittäjän että käyttäjän kannalta, koska muitakin ekosysteemitaisteluja on käynnissä, mm. Googlen ja Amazonin välillä.

  • Johtaa parempaan arkkitehtuuriin, koska komponentit tulee suunniteltua siten, että käytettävät palvelut on helppo korvata / vaihtaa.

Suurimmat ongelmat:

  • Päättäjät eivät ymmärrä, että sovelluksien tulee olla molemmissa kaupoissa, koska käyttäjät alkavat jakautumaan entistä tasaisemmin eri sovelluskauppojen välille

    • esim. Säästöpankin tunnistussovellusta ja Säästöpankkisovellusta ei ole tällä hetkellä Huawein AppGalleryssä. Sieltä puuttuu myös EasyPark ja Parkman.

    • Huawei-yhteensopivuudella olisi nyt helppoa ottaa kärkipaikka sovelluskaupassa ja myös positiivinen markkinointikulma edelläkävijuudesta.

    • "Katellaan mitä muut tekee, ei me tehä nyt mitään"

    • Jos kohderyhmänä ovat nuoret, niin esim. Honor-sarjan puhelimet ovat asiakassegmentissä erittäin suosittuja. Älä siis tee päätöksiä perustuen omaan iPhone-kaveripiiriisi perustuen. 

  • Negatiivinen käyttäjäpalaute yritystä kohtaan, koska sovellus ei ole saatavilla puhelimeen

    • Tämä ei sinänsä ole julkaisijan vika, mutta ei myöskään Huawein vika.

  • Huawei on tällä hetkellä 2. suurin Android-puhelinvalmistaja heti Samsungin jälkeen, Huhtikuun tilastoissa Huawei ohitti valmistajana Samsungin. Molemmilla n. 20% osuus. Lähde: https://www.statista.com/statistics/271496/global-market-share-held-by-smartphone-vendors-since-4th-quarter-2009 ja uudempi lähde: https://www.forbes.com/sites/zakdoffman/2020/06/15/samsung-and-apple-beaten-by-huawei-in-huge-new-smartphone-surprise/

  • Ylläpidettävä kehityshaara (joka ei oikeasti työllistä niin paljon)

  • Hieman enemmän testattavaa

Lyhyt yhteenveto: Älä stressaa liikaa, mutta ota tämä asia huomioon, ennen kuin negatiivinen palaute osuu tuulettimeen.

Jos mielestäsi kirjoitus oli hyödyllinen, niin arvostaisin sen jakamista, jotta tämä tietoa saadaan mahdollisimman monen mieliin.

Share

Mistä saan DUNS-numeron ja mitä se maksaa?

Päivitys 13.4.2021:

Sain sähköpostiviestiä Bisnodelta, jossa kerrottiin, että DUNS-numero palvelu on muuttunut ilmaiseksi. Nyt siis DUNS-numeron saa tarkastettua suoraan palvelusta:  https://www.bisnode.fi/duns/.

Jokaisella suomalaisella yrityksellä on siis DUNS-numero, ja sen voi tarkastaa tuosta palvelusta veloituksetta.

DUNS (tai D-U-N-S) -numero

käytän lyhenteenä DUNS, koska en jaksa kirjoitella väliviivojaMyöntäjä on Dun & Bradstreet (D&B) ja sitä käytetään laajasti tunnistamaan yrityksiä. Meidän liiketoiminnassa DUNS-numero tulee usein vastaan, kun asiakkaamme tarvitsevat sovelluskauppatilin Applelle, voi nykyään olla myös Googlen vaatima.Suomessa numeroa tarjotaan maksullisen palvelun kautta, mutta oikeasti numeron hakeminen on täysin ilmaista ja yksinkertainen prosessi.

DUNS-numeron hakeminen

Yleensä suomalaisilla yhtiöillä ei ole olemassa DUNS-numeroa, mutta jos on, niin se selvinnee tällä Applen työkalulla, jonka avulla voit myös hakea yrityksellesi numeroa, mikäli numeroa ei löydy. Palvelu vaatii kirjautumisen Apple-tunnuksella.https://developer.apple.com/enroll/duns-lookup/#!/searchSinulta tullaan kysymään lomakkeella ainakin seuraavat kysymykset:

  • Yrityksen virallinen nimi

  • Päätoimipaikan osoite

  • Postiosoite

  • Työyhteystietosi

Osana varmennusprosessia D&B:n yhteyshenkilö saattaa laittaa sinulle viestiä varmentaakseen hakemuksen oikeellisuuden.Ohje on vapaasti käännetty Applen ohjesivulta osoitteessa: https://developer.apple.com/support/D-U-N-S/

Share

Maarajoituksilla estettä kaupankäynnille

Oletko koskaan kuullut sovelluksesta tai palvelusta, jonka haluaisit välittömästi käyttöösi, koska tarve kohtaa ja hinta on sopiva? Mutta rahasi eivät vaan kelpaa!

Share

Toimenpiteemme liittyen koronavirukseen

Olemme sopineet koko yrityksemme henkilöstön kesken yhteiset pelisäännöt liittyen Koronavirukseen.

  1. Kaikki sellaiset henkilöt, jotka joko kuuluvat riskiryhmiin tai tuntevat olonsa paremmaksi etätöissä, työskentelevät kotoa käsin ja heille järjestetään kaikki mahdolliset työkalut siten, että järjestely ei haittaa työn suorittamista.

  2. Kaikki face-to-face -palaverit asiakkaiden kanssa pyritään järjestämään etäpalavereina.

  3. Turhia työmatkoja vältetään viimeiseen asti eli käytännössä niitä ei tehdä lainkaan.

  4. Haltun toimintamalli on aina ollut se, että henkilöstömme eivät ole asiakkaiden tiloissa vaan projektit toteutetaan meidän omalta toimistolta käsin, joten meillä on hyvä mahdollisuus pitää tilanne hallinnassa.

  5. Olemme käyneet yhdessä läpi THL:n suositukset sekä noudatamme niitä.

  6. Kunnioitamme läheisiämme ja jätämme kaikki turhat altistumisriskit väliin.

  7. Noudatamme näitä menetelmiä yhdessä samoissa tiloissa toimivan Mainostoimisto Värikäs Oy:n kanssa.

  8. Haluamme toimia siten, että sekä meidän työntekijämme ja asiakkaamme sekä yhteistyökumppanimme tuntevat olonsa turvalliseksi.

Jos on jotain missä voimme olla avuksi, niin vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin ja tarpeisiin.Olemme positiivisin mielin liikkeellä ja tavoitteena on pitää kaikki hommat normaaliin tapaan liikkeellä, jotta kenenkään liiketoiminta ei häiriinny. Lisäksi pyrimme tekemään hankintamme paikallisilta pienyrittäjiltä, koska tiedämme, että tämä aika tulee vaikuttamaan heidän toimintaansa. Suosittelemme samaa myös kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme!

Share

Teknistä osaamista yritykseen osaajapulasta huolimatta?

Softa-alan osaajapula on monilla huulilla ja otsikoissa. Isot firmat vievät osaajat käsistä isoihin konsultointiprojekteihin, joiden asiakkaina on usein isot yritykset sekä julkisen sektorin digitalisaatiohankkeet. Moni osaaja valitsee mielummin yrityksen, jossa on varmuutta enemmän kuin startupissa välttämättä on. Tästä syystä moni startup saattaa joutua maksamaan softa-alan osaajille erittäinkin suurta palkkaa, jotta riskinottokyky voittaisi epävarmuuden.Itse kuitenkin näen, että monesti osaajapula johtuu vain tehottomuudesta ja yritykset ostavat softaosaamista ihan liikaa todelliseen tarpeeseen ja toisaalta myös ostetun työn tuottavuuteen nähden.

Olemmekin kokeilleet nyt muutamien asiakkaiden kanssa tietynlaista "Tech lead as a service" -tyyppistä lähestymistapaa, jolla saa käyttöönsä käytännössä koko meidän firman, mutta meillä on kuitenkin selkeästi yksi henkilö, joka tuntee asiakkaan projektin parhaiten, mutta myös asiakasvastaava, joka pitää huolta siitä, että työ jakautuu järkevästi ja että kysymyksiin löytyy vastaukset tehokkaasti. Jo muutamalla tonnilla kuukaudessa voi siis saada meiltä koko firman osaamisen käyttöön ja me sisäisesti järjestämme asian niin, että meiltä on oikeat ihmiset projektissa mukana. Välillä tarvitaan arkkitehtuurisuunnittelua, integraatioita, toisaalta taas jossain kohtaa enemmän osaamista esim. mobiilisovelluskehitykseen tai käytettävyyteen. Mielestäni tämä on hyvä malli, jota pystytään tarpeen mukaan skaalaamaan erittäin nopeasti ylöspäin useaan henkilöön per kk ja tarvittaessa pistämään koko homma tauolle, jolloin kustannukset tippuvat minimiin.

Toimimme käytännössä näin jo nyt, mutta kiinteä kuukausilaskutus tuo helpoutta ja ennustettavuutta niin asiakkaalle - kuin meillekin (mitäs sitä asiaa peittelemään). Ja tätä kautta myös me pystymme koko ajan parantamaan omaa tarjontaamme ja tuomalla kysyttyä osaamista osaksi palveluitamme.Ja jos haluat vain kokeilla, miten homma toimisi käytännössä meidän kanssa, niin pystyn lupaamaan palvelun käyttöön ilman irtisanomisaikaa, vaikka kuukaudeksi. Rehellisyyden nimissä esim. 2000€/kk -paketilla ei kuukaudessa välttämättä päästä vielä paljoa pintaa syvemmälle varsinkin jos pitäisi keskittyä olemassa olevaan järjestelmään, mutta vaihtoehtoisesti, jos kyseessä olisi vaikka suppea järjestelmäintegraatio, niin työ voisi olla hyvinkin tehtävissä ja maksaisi itsensä takaisin saman tien.

Meillä tiimi palvelee Tampereella, meidän omalla porukalla tai sovittaessa otetaan paikallisia kumppaneita mukaan.

Autan mielelläni kartoittamaan tarpeesi täysin veloituksetta, joten jos haluat apua, niin ota minuun suoraan yhteyttä mikko@haltu.fi tai +358-350-6464, voit myös jättää yhteydenottopyynnön sivujemme kautta, niin palaamme asiaan mahdollisimman nopeasti. Jätä yhteydenottopyyntö

Muutoksia innovaatioseteliin

Ei hätää, merkittäviä muutoksia ei ole, mutta jatkossa innovaatioseteliprojekteihin vaaditaan 1000€ omaa rahaa, jonka päälle Business Finland myöntää vielä 4000€ avustusta. Muita merkittäviä muutoksia Innovaatiosetelin hakuun, hakijan kriteereihin tai raportointiin ei saamamme tiedon mukaan ole tullut.

Käytännössä innovaatioseteliavustusta saa kansainvälisen kasvupotentiaalin omaaviin projekteihin ja hankkeisiin, joilla voidaan olettaa olevan skaalautumismahdollisuudet ja joka auttaa hakijan liiketoimintaa ns. uudella avauksella.

Tyypillisesti projektit voivat olla konsultointia, pilotointia ja erilaisia selvitystöitä. Yksityiskohdista lisää Business Finlandin innovaatiosetelisivuilla osoitteessa https://www.businessfinland.fi/innovaatioseteli.

Olemme Haltussa toteuttaneet useita pilotointi- ja prototyyppiprojekteja innovaatioseteleillä - yhteensä lähes 50 projektia, joten meillä on varsin hyvä näkemys siitä, millaisille yrityksille ja hankkeille rahoitusta myönnetään. Lisäksi pystymme auttamaan idean muotoilussa siten, että kaikki osapuolet ymmärtävät potentiaalin ja tavoitteen sekä lisäksi hankkeen sisältö määritetään projektin kokoluokkaan sopivaksi. Käytännössä Haltulla innovaatiosetelillä saa n. 7-8 henkilötyöpäivän edestä työtä.Autan mielelläni kartoittamaan ideaasi täysin veloituksetta, joten jos haluat apua, niin ota minuun suoraan yhteyttä mikko@haltu.fi tai +358-350-6464, voit myös jättää yhteydenottopyynnön sivujemme kautta, niin palaamme asiaan mahdollisimman nopeasti.

Tilaa ilmainen kartoitus tästä. Ja kun projekti etenee, niin meillä on myös kumppaniverkostossa osaaminen laajempien rahoitusten hakemiseen, sekä aktiivista yhteistyötä sijoittajaverkoistoissa.

Share

5 tapaa ajaa äppiprojekti metsään

1. Ostat vain tiimin resursseja / osaajia

Sinulla on tarve ohjelmistokehitykselle ja haluat ostaa projektin toteutuksen. Joten haluat tehdä sen niin kuin aina on tehty. Pitää löytää ohjelmistoyritys, jolta löytyy projektipäällikkö ja sopivan kokoinen lauma koodaajia. Toisaalla sinulla on mainostoimisto, joka tuottaa graafista materiaalia. Olet tehnyt itse sovelluksesta kuvauksen ja mahdollisesti ostanut jo käyttöliittymäsuunnittelun ja nyt etsit vain sopivaa toteuttajaa, joka kasaa sovelluksen pystyyn. Ei näin.Varsinkin, jos olet Startup-yrittäjä tai teet jonkinlaista ReStartup -projektia isomman yrityksen sisällä, niin todennäköisesti sinulla on kovastikin seuraavanlaisia rajoitteita:

  • Budjetti

  • Aikataulu

  • Tavoite

  • Toiminnallisuudet

Siinä missä ostettu tiimi keskittyy näistä asioita kolmeen, niin mielestäni oikea tapa on keskittyä yhteen. Ja se on TAVOITE. Tavoite todennäköisesti summaa jollain tavalla kaikki muut rajoitteet, mutta mikäli tavoite ei ole selkeästi tiedossa valitulla toimittajalla ja keskitytään vain budjettiin, toiminnallisuuksiin ja aikatauluun, niin todennäköisesti vähintään yksi näistä menee pieleen ja näin projektin tavoitekin jää saavuttamatta. Sen sijaan, tiimi, joka tietää tavoitteen (sekä tietenkin budjetin, aikataulun ja halutut toiminnallisuudet) pystyy keskittymään siihen, että yhteinen tavoite projektille on se, johon on PAKKO PÄÄSTÄ. Tällöin tavoitteen ympärille saadaan aikaan keskustelu, jonka kautta voidaan yhteisymmärryksessä säätää kolmea muuta tekijää niin, että projekti voidaan katsoa onnistuneeksi ja sen päälle voidaan alkaa rakentaa (liike-)toimintaa.

2. Et kerro kaikkea

Luottamuspula tai "eihän tämä nyt liity tähän projektiin millään tavalla" on yksiä suurimpia kiistan- ja ongelmanaiheuttajia projekteissa. Otetaan esimerkkeinä vaikka aikataulu- ja budjetti.

Aikataulu

Olet kertonut softakumppanille, että sovelluksen pitäisi olla valmiina tammikuussa 2020. Mutta se, mitä jätät kertomatta on se, että helmikuun 2. päivä on alkamassa kansainväliset messut, joissa sovelluksen tulisi olla yksi vetonauloista osana uutta tuotelanseerausta. Tiimi ei tiedä asiasta mitään ja mahdollisesti epäselvästä viestinnästä tai sairaspoissaoloista johtuen projektin priorisointi painottuu enemmän toiminnallisuuksiin ja budjettiin.Näissä tapauksissa projektissa viestinnästä alkaa tulla tulehtunutta ja ehkä hakataan jopa nyrkkiä pöytään ja ollaan tyytymättömiä. Samaan aikaan tiimi on ihmeissään, koska projektin sisältö ja budjetti ovat erittäin hyvin hallinnassa. Lopulta palaverin jälkeisellä lounaalla yhdessä tiiminvetäjän kanssa tulee puheeksi, että "niin kun nämä messutkin on viikon päästä ja ei tästä nyt tule mitään.."Joten: Kerro mielummin liikaa kuin liian vähän. Ja jos se hirvittää, niin salassapitosopimuksia luodaan juuri sitä varten, että kaikkein sensitiivisin tieto on varmasti turvassa ja sen voi avata huoletta kumppanille.

Budjetti

Rahasta on tyypillisesti vaikea puhua, varsinkin jos ne ovat kyseessä on on rahaa tai yritys, jonka varoja käytät, on vastuullasi. Projektissa voi olla ikävää keskustella siitä, että homma pyörii vahvasti sijoittajien tai esim. julkisen rahoittajan tuella ja projektin tietyt vaiheet sekä onnistumiset ovat kriteereinä lisärahoitukselle tai maksatuksille.Usko tai älä, voin väittää, että minulla on kokemusta lähes kaikista näistä keisseistä ja ymmärrän erittäin hyvin tilanteen, jossa esim. ELY-keskuksen tai Business Finlandin maksatukset ovat myöhässä. Mutta se, mikä alkaa hiertään minua ja toisaalta myös projektia on se, että tehdystä työstä ei tule maksua ja selittely alkaa siinä kohtaa, kun ollaan jo parin laskun verran myöhässä.Älä siis pidä projektin budjettia tai rahoitusta myöskään salassa, koska hyvältä kumppanilta löytyy varmasti ymmärrystä ja myös neuvoja. Esim. projektin toiminnallisuuksista voidaan valita ensin ne, jotka vaikuttavat eniten rahoituksen jatkumiseen tai käyttäjien saamiseen sovellukseen.Mutta muista myös se, että harvalla softafirmalla on varaa toimia kenenkään pankkina.

3. Julkaisukammo

Uskomusteni mukaan kirjailijoilla on usein sellainen olo, että kirja ei ole koskaan valmis. Samaa asennetta löytyy myös sovellusten tilaajilta, aina pitäisi vähän viilata jotain pikseliä tai "ei tätä voi ainakaan ilman tätä ominaisuutta julkaista", vaikka asiasta ei olisikaan mitään faktoihin perustuvaa tietoa.Suosittelemmekin usein hankkimaan luotettavia testausryhmiä (oikeita käyttäjiä), joiden kanssa voidaan kokeilla sovellusta jo varsin aikaisessa vaiheessa ja sitä kautta selvittää, onko sovelluksesta jo hyötyä käyttäjille. Jos on, niin SHIP IT!Hyödyn jälkeen toki pitää päästä siihen vaiheeseen, että sovellus tuottaa liikevaihtoa, tavalla tai toisella.Ja mikäli asiakkaana haluat olla varmempi siitä, mitä käyttäjät oikeasti haluavat, niin kannattaa tehdä heti projektin alussa käyttäjätestausta esim. prototyypeillä sekä haastatella juuri niitä tulevia käyttäjiä.

4. Etsitään syyllisiä

Aina paras tapa pilata mikä tahansa suhde, on lähteä syyttelemään. Esimerkiksi: "Kyllä tämä ennen toimi, tää on teidän vika, en todellakaan maksa tästä mitään", on oiva tapa saada kitkaa aikaa tiimin osaavien kehittäjien kanssa, kun unohdetaan samalla sellainen sivuseikka, että järjestelmään on tullut esimerkiksi kymmeniä miljoonia rivejä dataa sen jälkeen, kun ensimmäinen versio oli testattu toimivaksi 20 000 rivillä.

Asioista toki pitää puhua oikeilla nimillä ja selvittää, mistä mahdolliset ongelmat johtuvat. Ja joskus alaa syvemmin tuntematta tiedon lisääntyminen järjestelmässä ei tunnu isolta asialta. Samaan aikaan kehittäjistä voi tuntua siltä, että asiakas kiusaa, koska pakkohan hänen on ymmärtää, että tiedon määrä vaikuttaa kaikkeen toiminnallisuuteen, varsinkin kun siihen ei olla osattu varautua.Lisäksi useat järjestelmät nykyään käyttävät ulkopuolisia palveluja ja/tai koostuvat useasta erillisjärjestelmästä, joissa on sekä toiminnallisuuksia ja tietoa. Näin ollen, jos yksikin palveluista ei toimi tai muuttuu niin ettei siitä informoida kaikkia osapuolia, niin ei pitäisi lähteä etsimään syyllisiä vaan rakentavasti keskustelemaan siitä, mitä on tapahtunut ja mikä on saattanut aiheuttaa havaitun ongelman.

5. Ei panosteta markkinointiin

Yhteenkään sovellukseen tai palveluun ei ole tullut käyttäjiä ilman markkinointia. Ja miten enemmän ja ammattimaisemmin markkinoit niin sitä parempiin tuloksiin todennäköisesti pääset. Omassa toiminnassamme meillä ei ole paljoakaan eväitä ammattimaiseen markkinointiin tai esim. kasvuhakkerointiosaamista, mutta omista verkostoista sitä löytyy runsaasti ja pyrimmekin aina auttamaan ohjaamalla asiakkaamme oikeanlaisten kumppanien luo.Itse ennemmin lähtisin tekemään juuri sellaista tuotetta, joka näyttää hyvältä, tarjoaa perusominaisuudet ja tuottaa lisäarvoa tai liikevaihtoa brändille ja heti kun tuotteen pystyy julkaisemaan, niin käynnistäisin siihen markkinointitoimenpiteet, koska ilman käyttäjiä millään sovelluksella ei ole arvoa, mutta ei myöskään suuntaa. 

Share

MPASS-kirjautumisen haasteet kunnissa

Ensin hieman taustaa, jotta voimme osoittaa, miksi asiasta voimme väittää jotain tietävämme.

Teemme päivittäin töitä eri oppimisympäristöjen, sähköisten työpöytien, kertakirjautumisintegraatioiden sekä muiden periaatteessa yksikertaisten - mutta käytännössä monimutkaisten ja vaikeasti ymmärrettävien - kokonaisuuksien kanssa.

Ensimmäiset kertakirjautumisratkaisut toimitimme vuonna 2011 Kauniaisiin Unelmakoulu-hankkeeseen, joka onkin toiminut mm. Airo-työpöydän ja Edison-oppimisympäristön sekä Lifelearn Platform -palveluiden lähtökohtana.

Suomessa olemme olleet perustajamme Ilkka Hakkarin edustamana mukana Educloud Alliancessa, joka toimi lähtölaukauksena yhteiselle kirjautumisalustalle, jota MPASSid nykypäivänä edustaa. Ilkan rooli oli toimia pääarkkitehtina, hänen kokemustaan ja pitkää osaamistaan on hyödynnetty koko ratkaisun suunnittelussa ja toteutuksissa, joten Haltulla on vähintäänkin hyvät lähtökohdat toteuttaa näitä kansallisia (ja kansainvälisiä) kirjautumisintegraatioita.

Viimeisimpänä suurena käyttöönottona olemme suunnitelleet ja toteuttaneet MPASSid:n käyttöönottoa Edison-kunnissa. Lähtökohta on sinällään ollut haastava, koska monet "myyntimiehet" markkinoivat alustaa tyylillä "ota käyttöön ja se on siinä". Tilanne on kuitenkin varsin erilainen, jos kunnassa on jo kertakirjautumisratkaisu olemassa ja MPASSid:n myötä käyttäjän identifioima tunnus muuttuu. Tästä luonnollisesti seuraa se, että aiemmin toimineet ja linkitetyt palvelut eivät enää pystykään tunnistamaan käyttäjää vaan oletetaan kyseessä olevan täysin uusi käyttäjä. Vielä suurempaa sotkua saadaan aikaan, jos osa palveluista hyödyntää MPASSid-tunnusta, mutta samalla pyrkii hakemaan eri taustajärjestelmistä tietoa perustuen muuhun kuin MPASSid:n tarjoamaan identiteettiin.

Edisonin tapauksessa Ilkka piirsi kuvia eri skenaarioista, jotka ovat nähtävillä ao. liitteessä (vaatii sähköpostiosoitteen antamisen). Skenaarioiden perusteella ei sinänsä vielä pysty toteuttamaan toimivaa arkkitehtuuria, mutta sen pohjalta pitäisi pystyä ottamaan huomioon tärkeimpiä seikkoja, kun MPASSid:tä ollaan kunnassa ottamassa käyttöön. LATAA TÄSTÄ Tarjoamme myös apua kokonaisuuden suunnitteluun ja käyttöönottoon täysin riippumattomasti tai esimerkiksi ottaa osaa käyttöönottoihin joko etäneuvottelun kautta tai osallistumalla suunnittelupalavereihin.Tarjoamme apua myös palveluntarjoajille MPASSid-tunnistautumisen käyttöönottoon omassa palvelussa, oli sitten kyse teknisestä integraation käyttöönotosta, käyttäjien provisioinnista tai muista teemoista, jotka liittyvät erilaisten integraatioiden toteutukseen, koska olemme melko varmoja, että samat asiat on meillä ratkottu jo vähintäänkin kertaalleen.Ja emme missään nimessä tule ylihinnoittelemaan tätä osaamista "arvopohjaisesti" vaan teemme työtä joko päivä- tai tuntihinnalla, kunhan ensin katsotaan yhdessä, millaisen ongelman kanssa painitaan.