Natiivisovellus vai verkkosovellus -vertailu

Oletko miettimässä mobiilisovelluksen tuottamista? Tässä tapauksessa eteesi on tullut varmasti seuraava kysymys: kannattaako minun tuottaa sovellus natiivisovelluksena juuri tiettyjä laitteita tai käyttöjärjestelmiä varten vai verkkosovelluksena, joka on suoraan yhteensopiva verkon välityksellä kaikkien laitteiden kanssa?

Tähän kysymykseen pyrimme vastaamaan tässä artikkelissa tehden vertailua näiden kahden sovellustyypin välillä

Alla vielä nopeat pikalinkit artikkelin aiheen teemoihin:

Natiivisovellus

Natiivisovellukset ovat ohjelmistoja, jotka ovat kirjoitettu tietty käyttöjärjestelmä tai laitteisto mielessä. Esimerkiksi Android-laitteelle tehty sovellus on kirjoitettu Java-ohjelmointikielellä ja se on ladattavissa Googlen sovelluskaupasta nimeltä Google Play. Vastaavasti Applen iOS-käyttöjärjestelmää hyödyntäville iPhoneille tehtyjä natiivisovelluksia kirjoitetaan Swift-ohjelmointikielellä ja kyseiset sovellukset ovat ladattavissa Applen App Storesta. 

Verkkosovellus

Verkkosovelluksella taas tarkoitetaan ohjelmistoa, joka toimii selaimella, eli sovellusta voi käyttää oman älypuhelimen Chrome- tai Safari-selaimella. Verkkosovelluksen kehittämiseen tarvitaan verrattain vähemmän rahaa kuin natiivisovelluksen kehittämiseen. Tämä johtuu siitä, että verkkosovellus tarvitaan kehittää yleisesti ottaen vain yhtä ympäristöä ajatellen, eli mitä vain verkkoselainta. Eri selaimissa on myös eroja keskenään, jotka tulee ottaa huomioon sovellusta kehitettäessä, mutta erot natiivisovelluksen kehittämiseen näiden osalta ovat minimaaliset. Lisäksi, kun verkkosovellus saadaan valmiiksi, siihen pääsee käsiksi kuka vain, kenellä on älypuhelin ja toimiva internet-yhteys ilman suurempia esteitä. 

Natiivisovellus vai verkkosovellus

Natiivisovelluksen tekeminen vie taas enemmän rahaa koska se pitää koodata jokaiselle eri käyttöjärjestelmälle erikseen. Vaikka verkkosovellus on verrattain pienemmällä rahalla heti kaikkien käytettävissä - ovat natiivisovellukset kuitenkin ladatuimpia ja käytetyimpiä sovelluksia. Mutta miksi, vaikka verkkosovellukset ovat ohjelmistokehityksen näkökulmasta parempi vaihtoehto?

Lyhyt vastaus: Koska lopputulos on parempi.

Pitkä vastaus: Koska ne tarjoavat paremman ja kypsemmän käyttäjäkokemuksen. Siitähän digissäkin on kyse. Ihmisten palvelemisesta. Natiivisovellukset siis tarjoavat paremman kokemuksen sellaisille käyttäjille, joilla on alustakohtaisia mieltymyksiä. Sovelluksen tarjoamassa käyttäjäkokemuksessa ratkaiseva ero syntyy siitä millaisiin toiminnallisuuksiin, muotoiluun ja estetiikkaan käyttäjä on mieltynyt. 

Esimerkiksi kännykkäpelit ovat hyvä esimerkki sovelluksesta, jossa on parempi valita natiivisovellus verkkosovelluksen sijaan. Pelisovellukset voivat useimmiten tarjota korkean suorituskyvyn vain silloin, kun ne optimoidaan tietylle laitteistolle ja ohjelmistolle. Syynä tähän on se, että natiivisovellus hyödyntää laitteen tehoja paremmin ja tarjoaa siten paremman suorituskyvyn verkkosovellukseen verrattaessa.

Kaupallisista sovelluksista esimerkiksi Google Pay ja Apple Wallet -maksuratkaisut ovat natiivisovelluksia ja tarjoavat paremman käyttäjäkokemuksen kuin verkkosovellukset. Natiivisovellus pystyy yhteensopivuutensa ansiosta hyödyntämään laitteen maksuominaisuuksia, kuten NFC-lähimaksua, Face-ID:tä tai sormenjälkitunnistinta, mikä tekee maksamisesta tai tunnistautumisesta sujuvampaa ja vaivattomampaa verrattuna verkkosovellukseen.

Toisinaan sovelluksen vaatimusmäärittelystä saattaa löytyä kohtia, joiden vuoksi kannattaa valita natiivisovellus. Tällaisia vaatimuksia ovat mm. sovelluksen monetisointi tai offline-käyttö.

Verkkosovellus ei voi hyödyntää alustakohtaisia maksuratkaisuja, kuten Apple Pay tai Google Pay. Mikromaksuihin perustuvissa peleissä tai sovelluksissa maksutapahtuman yksinkertaisuus saattaa olla ratkaiseva tekijä liiketoiminnan onnistumisen näkökulmasta. Sama koskettaa myös offline-toiminnallisuuksia. Toisinaan sovelluksen käyttö heikolla kuuluvuusalueella voi olla ratkaiseva asia sovelluksen toiminnan kannalta.


Valitse verkkosovellus silloin kun saavutettavuus ja hinta ratkaisee. Verkkosovellus on helpommin saavutettavissa kuin mobiilisovellus, sillä se toimii selaimessa ja on yhteensopiva useimpien laitteiden kanssa. Ajatellaanpa esimerkiksi veroilmoituksen tekemistä. Veroilmoitus tehdään OmaVero-palvelussa verkkoselaimella eikä esimerkiksi OmaVero-natiivisovelluksella ja syy tähän on saavutettavuus. OmaVero-palvelun pitää olla saavutettava mahdollisimman laajalle käyttäjäkunnalle ja verkkopalvelua voi käyttää käytännössä millä tahansa laitteella, jolla on internet-yhteys ja selain.

Yhteenveto ja muistilista

  • Natiivisovellukset ovat ohjelmistoja, jotka on suunniteltu tiettyä käyttöjärjestelmää tai laitteistoa varten

  • Verkkosovellukset ovat ohjelmistoja, jotka toimivat selaimessa ja ovat yhteensopivia useimman laitteen kanssa

  • Natiivisovellukset tarjoavat paremman suorituskyvyn, yhteensopivuuden laitteen ominaisuuksien kanssa ja paremman käyttääjäkokemuksen verrattuna verkkosovelluksiin

  • Natiivisovellukset voivat toimia offline-tilassa ja tarjoavat monipuolisemmat keinot sovelluksen monetisointiin

  • Verkkopalvelu on yhteensopiva useimman laitteen kanssa ja tarjoaa helpon tavan tarjota päivityksiä ja uusia ominaisuuksia käyttäjille

  • Maailma tarvitsee paremmin kohdennettua ja kypsempää käyttäjäkokemusta ja siksi siihen kannattaa keskittyä saavutettavuuden sijasta

  • Natiivisovellus on kunkku ja verkkosovellus tulee hyvänä kakkosena perässä

Mietityttääkö oman sovelluksen kehittämisen kustannukset? Voit tilata meiltä maksuttoman arvion.